Zeddam 21.08.2022

We kunnen en mogen weer!

Twee keer vier optredens in een tijdsbestek van twee weken. De uitgestelde concerten van 2020 en 2021 worden in 2022 allemaal ingehaald. Zo lijkt het. We maken een sociale en culturele inhaalslag. De rust die we ervoeren in coronatijd, lijkt ineens te zijn verdwenen.

Toen de coronamaatregelen net hun intrede hadden gedaan, schrapte ik zelf in één week twee repetities, een feestje, een cursusochtend, een lunch, nog een lunch, een etentje, een verjaardag en de teamborrel uit mijn agenda. Het voelde raar maar ook wel bevrijdend.

Tijdens mijn zoveelste rondje door Engbergen voelde ik me tevreden. En kalm. Het had ermee te maken dat ik niets moest, sterker nog, niets mocht.
Deze coronaperiode was dan ook een ongekende kans om met een afstandje naar ons eigen pre-coronaleven te kijken. Natuurlijk was een lockdown vervelend en op andere manieren druk en overweldigend, maar we kunnen in zo’n situatie wel evalueren of die sociale drukte ons werkelijk gelukkig maakte. Ik voelde dit afgelopen jaar regelmatig opluchting over een legere sociale agenda.

Hoe voorkom je ook als Ulfts Mannenkoor dat we meteen terugvallen in een extra drukke concertagenda door alle inhaalslagen van concerten? Volgens mij ontkomen we daar dit jaar niet aan. Een volle agenda komt namelijk in de eerste plaats doordat allerlei mensen en activiteiten Het Ulfts Mannenkoor en zijn kwaliteit belangrijk en aantrekkelijk vinden. Die drukte is dus een gevolg van het eigen succes en dat is een voorrecht dat we als Ulfts Mannenkoor hebben. Dat is ook de belangrijkste reden dat de organisatoren van de verschillende concerten ons, gedurende de coronatijd, zonder uitzondering allemaal (in)direct hebben gesteund en gewaardeerd door concerten niet definitief af te zeggen en door te schuiven naar betere tijden. Wij zijn dan ook als koor aan onze stand en de opdrachtgevers verplicht die afspraken en contracten na te komen. Ook al omdat de verenigingskas twee jaar lang niet met ‘inkomsten uit concerten’ werd gevuld. Het bestuur rekent er dan ook op dat we als vereniging dit jaar de tanden op elkaar zetten en overal en zoveel mogelijk volledig acte de préséance geven.

Maar nu ook het verenigingsleven op zijn kop is gezet, hebben we wel een unieke kans om onszelf betere gewoontes aan te leren. Welke keuzes maken we? Richten we ons op een paar dingen of juist niet? Hoe reageren we als we een uitnodiging krijgen? Als we hier ‘ja’ tegen zeggen, waar zeggen we dan eigenlijk ‘nee’ tegen? Het is belangrijk om hier als leden en bestuur over na te denken. Want als we nu niet duidelijk voor ogen krijgen hoe we met het Ulfts Mannenkoor post-corona willen doorgaan, is het straks net als naar de supermarkt gaan met honger. Een mooi onderwerp voor de ledenvergadering van 7 juni 2022 aanstaande.

Tenslotte: natuurlijk voelt drukte niet altijd fijn, maar ‘denk eens om’: Hoe zouden we als koor functioneren als we dit allemaal niet hadden? Leg dus vooral niet de nadruk op de drukke agenda, maar geniet van de vrije tijd en het volle verenigingsleven.

Ton Menke [voorzitter]