Wie zijn we?

Het Ulfts Mannenkoor, opgericht in 1957, is een begrip. Niet alleen in Ulft en de Achterhoek,
ook landelijk en internationaal zijn de kwaliteiten van het koor doorgedrongen.

Christo Guenov-min

Christo Guenov - Dirigent

Sinds 1 maart 2018 is de muzikale leiding in handen van Christo Guenov. Geboren in 1977 en opgegroeid in Sofia (Bulgarije). Op 4-jarige leeftijd kwam zijn muzikaliteit al tot uiting en speelde hij al piano. Na zijn middelbare school studeerde hij aan het conservatorium in Bulgarije, met als hoofdvak klassieke piano en als bijvak koordirectie. In 1999 behaalde hij daar zijn masterdiploma en is toen naar Nederland vertrokken. In 2006 behaalde hij de diploma’s klassieke piano en koordirectie aan het conservatorium te Enschede. Tijdens de studieperiode in Bulgarije deed hij mee aan diverse nationale en internationale concoursen, waaronder het Pianofestival “Franz Liszt” in Lucca (Italië), het Internationale pianoconcours “Dimitar Nenov” in Razgrad (Bulgarije), het 1e Bulgaarse concours voor Duitse muziek in Burgas (Bulgarije), het internationale concours “The music and the earth”in Sofia. Daarbij won hij verschillende keren een eerste of tweede prijs.Verder is Christo Guenov dirigent/pianist van verschillende koren ( o.a. het Vordens Mannenkoor, het Borculo’s Mannenkoor, ”Thema” koor Ootmarsum) met een breed repertoire van Gregoriaanse muziek tot moderne muziek.

Henk Bennink

HENK BENNINK - Muzikale begeleiding

Henk Bennink begeleidt het koor sinds 1984 als vaste pianist/organist. Hij werd geboren op 27 februari 1961 te Gendringen. Aan het Stedelijk Conservatorium te Arnhem studeerde hij bij Jacques Hendriks het hoofdvak piano. Na deze opleiding in 1985 succesvol te hebben afgesloten, studeerde hij kerkorgel bij Roel Smit. Naast zijn werkzaamheden als pianodocent begeleidt hij diverse koren en solisten. Hij treedt regelmatig op als gastpianist en -organist bij concerten en uitvoeringen.

Anne Marie Krijgsman

ANNA MARIE KRIJGSMAN - Zangbegeleiding

Sinds 2000 werkt Anna Marie Krijgsman bij het Ulfts Mannenkoor als zangpedagoge voor de (nieuwe) solisten en zorgt zij ook voor de koorscholing, dit in nauwe samenwerking met de dirigent. Zij is geboren op 25 februari 1957 te Arnhem en kreeg haar eerste zanglessen aan de muziekschool van Doetinchem waar zij thans zelf aangesteld is als docente klassieke zang. Zij studeerde aan het Conservatorium van Maastricht de hoofdvakken Docerend musicus en Opera bij Hein Meens en Ton Thissen. Studeerde na deze periode privé verder in Keulen en Düsseldorf. Verleende medewerking aan diverse opera- en operetteprodukties en concerten met verschillende koren. Naast haar werk aan de muziekschool en het Ulfts Mannenkoor geeft zij ook cursussen stemvorming aan de volksuniversiteiten van Doetinchem en Zevenaar en verzorgt workshops bij koren.

Debby Wissing

DEBBY WISSING - Presentatrice

Sinds oktober 2016 is Debby Wissing de presentatrice van het Ulfts Mannenkoor. Zij verzorgt de koorpresentatie bij binnen- en buitenlandse optredens en concerten.

Solisten

SOLISTEN

Binnen eigen gelederen beschikt het Ulfts Mannenkoor over een uitstekend aantal solisten. Zij leveren, ieder met zijn eigen specifieke stem, een bijdrage aan de grote reputatie van het Ulfts Mannenkoor.
Tenoren: Theo Overgoor, Herman Hunting, Barend Saalmink, Eddy Braam.
Bariton: Jos Grob.
Bas: Gerrie Tempels.

Geschiedenis

Als zo’n kwaliteitskoor zestig jaar bestaat ontkom je er niet aan te kijken naar hoe het allemaal is begonnen. De basis ligt in de jaren vijftig, toen het overwegend katholieke Ulft net als nu twee parochies kende: de Antonius- en de Petrus & Paulusparochie.

De Antoniusparochie had een mannenkoor, dat omstreeks 1955 ter ziele ging. De Petrus & en Paulusparochie kende een gemengd koor, Nieuw Leven, dat in datzelfde jaar 1955 ophield te bestaan. Een aantal mannelijke zangers van Nieuw Leven kwam in november 1956 bij elkaar om een dubbel mannenkwartet op te richten. Frits Wilbrink stelde in die bijeenkomst dat een dubbelkwartet kwetsbaar is wanneer één of twee zangers uitvallen en de stemverhouding stagneert. Hij stelde voor een nieuw mannenkoor op te richten in de Petrus & Paulusparochie. Zijn enthousiasme sloeg over op zijn mede- initiatiefnemers Cor Putman en Jan Striekwold. De drie besloten zoveel mogelijk mannen die konden zingen te benaderen met het doel lid te worden van een nieuw mannenkoor.

Het drietal kreeg 27 zangers bij elkaar. Vier van hen zingen al vijftig jaar onafgebroken in het Ulfts Mannenkoor: Theo Tempels, Ben Overbeek, Willy Menke en Frits Wilbrink. Nog in 1957 voegden Eef Rikken, Jan Peters en Theo Overgoor zich bij het koor. Dit zevental is in het jubileumjaar 2007 vijftig jaar lid.

De oprichting van het Ulfts Mannenkoor bracht veel voorbereidende werkzaamheden met zich mee: Wie wordt dirigent?, welke muziek gaan we zingen?, wie doet de begeleiding?, wat wordt ons repetitielokaal? en ….. hoe krijgen we de financiën bij elkaar?

Teun Löwenthal, in die jaren een bekende Ulftse dirigent, was bereid de repetities voorlopig te leiden. Restauranthouder Gerretschen stelde de bovenzaal van zijn restaurant kosteloos ter beschikking voor de repetities. Bovendien kon het koor gebruik maken van de muziekbibliotheek van het Ulfts Mannenkoor van vóór 1955.

Met al dit voorbereidend werk op zak werd zondagmorgen 20 januari 1957 om elf uur in zaal Gerretschen in Ulft de oprichtingsvergadering gehouden, in aanwezigheid van de 27 zangers die zich enkele maanden eerder als lid hadden opgegeven. Het werd een vrolijke bijeenkomst, weet mede- oprichter Frits Wilbrink zich te herinneren. Tal van ludieke suggesties voor een naam kwamen voorbij. Zoals Het schorre kikkertje en De straatzangers. Uiteindelijk werden de heren het eens over de naam RK Ulfts Mannenkoor ’57. Precies een week later werd de eerste repetitie gehouden en meldden zich weer zeven nieuwe leden aan.

Voorzitter van het eerste bestuur werd Hent Derksen, Cor Putman secretaris en Rinus Robben penningmeester. Jan Striekwold en Frits Wilbrink zorgden voor de bibliotheek en de PR-activiteiten. In de loop van het jaar nam Frits Wilbrink het secretariaat over van Cor Putman, die bij de oprichting al had laten weten dit werk slechts tijdelijk op zich te willen nemen. Elk lid betaalde een rijksdaalder (twee gulden en vijftig cent, iets meer dan de huidige Euro) inleg- geld. De contributie was 25 (gulden)cent per week. Het Ulfts Mannenkoor was geboren en nu was het de taak van de leden om met goede moed en veel enthousiasme aan de toekomst van het koor te werken.

“Al 60 jaar een begrip, niet alleen in Ulft en de Achterhoek, ook landelijk en internationaal zijn de kwaliteiten van het koor doorgedrongen.”

Koninklijke EREPENNING

Een Koninklijke Erepenning werd zondag 4 november 2007 uitgereikt aan het Ulfts Mannenkoor. Burgermeester Hans Alberse van de gemeente Oude IJsselstreek reikte de penning uit aan Amphion te Doetinchem. De Erepenning van Verdiensten werd toegekend vanwege de grote culturele uitstraling van het koor in zowel binnen- en buitenland.

De kooractiviteiten zijn veelzijdig, ook op sociaal gebied (benefietconcerten) en van grote omvang. De afgelopen vijftig jaar waren er nationale en internationale optredens in het openbaar, in kerken en grote concertzalen met programma’s in diverse stijlen als opera, musical, byzantijns, kozakken, in samenwerking met en op uitnodiging van andere koren. Er waren ook radio- en televisieoptredens waarmee de gemeente Oude IJsselstreek op de kaart werd gezet.

De Koninklijke Erepenning is een Nederlandse onderscheiding voor verenigingen, instellingen en stichtingen.De onderscheiding is in 1965 ingesteld door koningin Juliana en is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die minimaal 50 jaar bestaan. Uitreiking vindt alleen plaats bij het 50-jarig jubileum of een veelvoud van 25 jaar daarbij. De penning kan door de vereniging zelf worden aangevraagd bij de burgemeester van de vestigingsplaats. Deze speelt de aanvraag door naar de commissaris van de Koning die advies inwint en een voorstel aan de koning doet.

Koninklijke-EREPENNING